‘Ik moet soms flink doorzeuren en aandringen’

Het liefst zou Sylvia (49) overstappen naar een huisarts met wie ze een betere klik heeft. Zoals ze soms ook wel eens van vriendinnen hoort. Helaas lukt het niet om te wisselen. Alle goede huisartsen in de buurt zitten al vol in de Friese stad waar ze woont.

‘Ik moet soms flink doorzeuren en aandringen’

Het liefst zou Sylvia (49) overstappen naar een huisarts met wie ze een betere klik heeft. Zoals ze soms ook wel eens van vriendinnen hoort. Helaas lukt het niet om te wisselen. Alle goede huisartsen in de buurt zitten al vol in de Friese stad waar ze woont.

‘Een goede huisarts neemt je serieus, luistert goed en heeft veel kennis.’ Dat mist Sylvia bij haar huisarts. ‘Het begint al bij de assistent. Dat is echt een pitbull. Ik moet behoorlijk aandringen voordat ik van haar een afspraak krijg met de huisarts. In de spreekkamer moet ik weer alles uit de kast halen om te zorgen dat ik bijvoorbeeld een doorverwijzing krijg. Dat vind ik erg vervelend,’ verzucht Sylvia. Het gevolg is dat ze niet makkelijk bij de huisarts aanklopt. Sylvia werkt als gastouder aan huis. Net als haar man en drie kinderen is ze goed gezond. Hun huisarts hebben ze daarom gelukkig niet vaak nodig. En in sommige gevallen zoekt ze ook wel eens hulp buiten de huisarts om.

Afgescheept

Verschillende ervaringen bevestigen Sylvia in het gevoel dat de huisarts haar te snel afscheept. Na haar drie zwangerschappen hield ze bijvoorbeeld last van haar bekken. Zij ging naar een bekkenfysiotherapeut die flink aandrong op een doorverwijzing. Toen mocht ze van de huisarts eindelijk naar een gynaecoloog die haar behandelde voor haar verzakkingen. Dat bleek hard nodig. ‘Misschien ligt het aan de Friese nuchterheid, maar zelf ben ik ook echt geen klager. Ik loop vaak al lang met iets rond voordat ik naar de huisarts ga. Als ik daar dan eindelijk zit, wil ik wel graag dat mijn huisarts me serieus neemt en mij niet het gevoel geeft dat ik zeur.’

Slecht luisteren

De huisartsen waar Sylvia al jaren komt, zijn zeker geen slechte dokters, zegt ze. Maar het menselijke mist ze. ‘Het is fijn als je even kunt overleggen met je huisarts over iets waar je tegenaan loopt. Zo had ik al jaren het idee dat er iets was met mijn zoon. Van jongs af aan luisterde hij slecht en was hij soms heel druk. Ik kaartte dat verschillende keren aan bij de huisarts, maar die zag geen probleem. Na jaren modderen ontdekte de schoolarts uiteindelijk dat hij niet goed hoorde. Zij verwees hem door naar een audiologisch centrum. Daar is zijn gehoor uitgebreid getest en werd hij ook onderzocht op concentratie- en gedragsproblemen. Blijkbaar ontwikkelen jonge kinderen met gehoorproblemen dat sneller. Alles viel op z’n plek. Hij kreeg een hoorapparaat en heeft speciale begeleiding op school. En nu gaat het gelukkig heel goed met hem.’


‘Als ik daar dan zit, wil ik wel serieus genomen worden’

Praktijk:

  • 2 huisartsen
  • 2 assistenten
  • Apotheek
  • Verloskundige
  • Logopediste

Meer informatie over huisartsenzorg vind je op www.patientenfederatie.nl/huisartsenzorg